Målsjön

Målsjön har under lång tid varit känd som en fin fågellokal, till vilken fågelskådare och ornitologer gärna återvänt. Sjön har kallats Lilla Tåkern! Den hotades av att växa igen i början av 80-talet p.g.a. att betestrycket blev sämre. I slutet av 1980-talet började man vidtaga åtgärder för att förhindra detta. Oskarshamnsbygdens Fågelklubb är nu tillsammans med markägarna engagerade i ett projekt för att återställa och bevara sjön i dess ursprungliga skick. Sötvattensstrandängarna vid Målsjön är idag unika och har ett högt bevarandevärde enligt Länsstyrelsen i Kalmar län.

De betade sötvattenstrandängarna samt vissa delar av vassen har frästs med en specialmaskin under år 2001. Detta för att få bort vissa tuvarter som inte är aptitliga för korna.

 

Även för den som inte är specialintresserad av fåglar utan har ett allmänt naturintresse är platsen ändå väl värd ett besök. Den gamla byn Röstorp, som omnämns redan på 1500-talet, är en sevärdhet i sig. Enligt Länsstyrelsen i Kalmar län, bevarandeprogram för Odlingslandskapet i Oskarshamns kommun, är Röstorp ett klass 1 område, alltså högsta klass.

Vid sjön finns kommunens enda fågeltorn och en vandringsstig. Där finns även en gammal ängslada från 1834 som nu restaurerats och en väl bevarad linbastu.

Vid sjön häckar bl. a skäggdopping, rördrom, häger, sångsvan, brun kärrhök, lärkfalk, vattenrall, småfläckig sumphöna, trana, tofsvipa, enkelbeckasin och skrattmås. En vårmorgon här kan verkligen rekommenderas. Tag gärna med kaffekorgen!
Malsjon tornet 

DCIM100MEDIADJI_0005.JPG

DCIM100MEDIADJI_0005.JPG


Vägbeskrivning:
Hur hittar man till Målsjön. Kör riksväg 23 och vid Århult sväng av till Kristdala. Väl framme i Kristdala kör mot Ishult / Hjorted och ca 2 km norr om Kristdala finns vägskyltar med Röstorp / Målsjön.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s